10 dingen die je nog niet wist over de Efteling

Na het lezen van deze titel ben je vast heel nieuwsgierig, zeker als je Efteling liefhebber bent. Ik ben zelf een groot fan van de Efteling. Wij hebben al jaren een abonnement en kennen inmiddels al vele bijzondere plekjes en feitjes. Ik hoop je in deze blog te kunnen verrassen met 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling!

blue roller coaster on green grass field during daytime efteling

Leuke weetjes: 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling

Ik ben zelf gek op leuke weetjes en feitjes. Zeker als ik iets heel leuk vind, dan wil ik daar graag meer over weten. Als ik in de Efteling wandel, verbaas ik me altijd over hoe tof en mooi het daar is, en hoeveel aandacht er is voor de details. En over werkelijk alles is nagedacht, bijna niets is toeval. In deze blog probeer ik 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling aan te stippen. Maar misschien ben je zelf ook een hele grote Efteling fan, en wist je alles al. Dan hoop ik dat je me zeker nog een berichtje stuurt, want wellicht heb je zelf ook nog goede tips!

a castle like structure with a clock on top
Symbolica – Photo by Martijn Vonk

1. Een gouden toilet

Het eerste leuke weetje is dat er in de Efteling gouden toiletten zijn te vinden. Je moet wel even weten waar je moet zoeken, maar dan heb je ook wat! Mijn kinderen zijn dol op deze wc, en zeker als het erg druk is, voelt het als een gelukje als dan net deze wc voor jou vrij komt. Waar zijn deze wc’s te vinden? Bij de openbare toiletgroep naast de horeca locatie ‘Polles keuken’ zijn deze ‘royale toiletten’ te vinden. In de toiletgroep voor dames én heren is er een koninklijk toilet te vinden, met een gouden wc bril. En deze toilet is te herkennen aan het kroontje op de deur!

2. De verlaten heksenbezem

Ergens in het Sprookjesbos kun je een heksenbezem vinden, maar de heks is helaas verdwenen. Wellicht is ze van haar bezem gevallen? Normaal gesproken kijk je in het Sprookjesbos je ogen uit, maar kijk je wellicht niet boven je. Toch is het ook de moeite waard om omhoog te kijken, want daar kun je als grapje een verlaten heksenbezem vinden, hoog in de bomen. Waar kun je deze verlaten heksenbezem dan vinden? Als je het pad volgt, vanaf de kleine zeemeermin naar Draak Lichtgeraakt, kom je deze bezem net voor Draak Lichtgeraakt. Heb jij deze heksenbezem al weleens gezien, of is dit misschien één van de 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling?

3. De duurste attractie van de Efteling in 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling

Als je in de Efteling rondloopt, zul je je vast weleens afgevraagd hebben welke attractie nu eigenlijk de duurste attractie van de Efteling is? Dat is de attractie Symbolica, die in 2017 geopend is. Deze attractie heeft maar liefst 35 miljoen euro gekost!

people walking on street near white and brown concrete building during nighttime
Symbolica – Photo by Teunard Droog

4. Villa Volta, de eerste madhouse attractie ter wereld

Villa Volta is in 1996 geopend en was de eerste ‘madhouse’ attractie ter wereld. Nu zijn dit soort attracties met andere thematisering ook in andere attractieparken te vinden, maar de Efteling was dus de eerste met dit type attractie! Maar er is nog een leuk iets te ontdekken aan de attractie, namelijk bij de ingang. Als je snel aan deze attractie voorbij loopt, zie je wellicht nog niet dat de dame op het dak (uit het verhaal van Hugo de Bokkerijder) met haar armen wuift. Maar mogelijk had je dat al wel gezien. Kijk dan ook nog net éven een stukje lager: daar zie je de kop van een bok. En let eens even op die oogjes, want die bewegen ook!

5. Carnaval festival: zoek de pop die anders is

Een paar leuke weetjes over Carnaval Festival, die mogen niet ontbreken in de 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling. Hier zit vast een leuk weetje bij wat nog nieuw voor je is!

  • In deze attractie zijn ongeveer 280 poppen te vinden.
  • De wachtrij bij Carnaval Festival loopt altijd snel door. Dat komt omdat er wel 180 gondels zijn, die vrijwel non-stop door blijven gaan. De karretjes gaan met een snelheid van 1,4 kilometer per uur.
  • Rond de Sinterklaasperiode is er één pop extra te vinden in de attractie: dan is Sinterklaas te vinden in de scene van Nederland.
  • Wist je dat alle poppen in de attractie 4 vingers hebben? Toch is er één pop die anders is en 5 vingers heeft! Natuurlijk is het leuk om hier zelf eerst naar te speuren, maar wil je weten waar deze staat, dan moet je goed bij het themadeel van Frankrijk. Voor de Moulin Rouge staat een poppetje met een hartje én 5 vingers!
a carnival sign with a clown and clowns on it
Carnaval Festival – Photo by Martijn Vonk

6. Voorshow Baron 1898

Baron 1898 is natuurlijk een ontzettend stoere attractie. Maar wist je dat je ook bij deze attractie naar binnen kunt als je niet in de achtbaan wilt? Het bekijken van de voorshow is zeker ook leuk en een aanrader. Je krijgt dan een speciaal kaartje en kunt dan toch het verhaal bekijken. Je komt binnen in het kleedlokaal, en als je daar heel goed kijkt, zie je een krant liggen, met daarop verwijzingen naar Baron 1898 én andere Efteling attracties. Op een bepaald moment komen de Witte Wieven. Je moet even goed weten waar je moet kijken, maar deze verschijningen komen binnen via het luikje aan de linkerkant. Je ziet dan even het luikje opengaan en de Witte Wieven naar binnen schieten. Vervolgens gaat het luikje weer dicht.

7. De verdwenen stem van Paul de Leeuw

Wist je dat Paul de Leeuw een tijd lang de vertelling bij een attractie heeft ingesproken? Van 2009 tot 2015 is zijn stem te horen geweest als verteller bij de attractie van de Indische Waterlelies. En op een dag kwam ik er ineens achter dat ik zijn stem niet meer hoorde. Dat komt omdat de stem weer is vervangen door de originele vertelster van de attractie: Reny de Lannée de Betrancourt. Zij heeft de eerste versie ingesproken, en nu dus ook de huidige. De versie van Paul de Leeuw is online nog wel terug te vinden, mocht je deze toch nog terug willen horen.

8. De gekleurde duiven bij de 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling

Uit je vroege jeugd zul je mogelijk de gekleurde duiven nog wel kunnen herinneren die in het Sprookjesbos te vinden waren. Maar wellicht heb je ook gezien dat deze duiven tegenwoordig helemaal niet meer gekleurd zijn. Zestig jaar lang, van 1952 tot 2000 en 2005 tot 2018, werden de duiven in bonte kleuren geverfd. Dit wordt tegenwoordig echter niet meer gedaan.
Ik heb me dus altijd afgevraagd hoe dit verven van die duiven gedaan werd. Het blijkt dus dat de duiven vroeger viermaal per jaar werden ondergedompeld in een bad met een speciaal soort spiritusbeits. Doordat de dierenbescherming dit niet een goed plan vond, zijn ze daarna de duiven met een kwastje gaan verven. Dit werd gedaan met een speciale soort spiritusbeits. Omdat er zoveel klachten kwamen over de diervriendelijkheid van dit proces, is de Efteling in 2000 gestopt met het verven van de duiven. In 2005 hadden ze bedacht het wel diervriendelijk te kunnen doen, door ze in een kleur te spuiten. In 2018 zijn ze wederom gestopt door de grote hoeveelheid klachten die ze kregen over de gekleurde duiven.

9. De Vliegende Fakir en zijn tulpen

Dit vond ik ook wel de moeite waard om te noemen bij de 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling. Sommige dingen heb je zo vaak gezien, dat je je je hier eigenlijk niets meer bij afvraagt. Maar heb je je ooit weleens afgevraagd hoe deze attractie werkt?
Er zijn 3 fakirs in deze attractie verstopt: onderin beide torens zit er eentje. De fakir die je ziet vliegen, dat is er maar eentje, en die draait bovenin zijn toren om, om de andere kant weer op te gaan.
Aan de ene zijde staan 922 gele tulpen, aan de andere zijde 922 rode tulpen. Deze bewegen omhoog doordat ze geplaatst zijn in een strak pijpje, met daaronder een waterbassin, waarvan het niveau stijgt en daalt en de tulpen dus meebewegen. Vroeger werd dit gedaan door de tulpen te laten drijven op kurken, maar deze kurken zogen zich vol en zonken, of vielen sneller om, waardoor het toen vaak niet goed werkte en er veel tulpen uiteindelijk niet omhoog kwamen.

Nummer 10 van de 10 dingen die je nog niet wist over de Efteling: De rode schoentjes

Waarschijnlijk heb je als kind je staan vergapen aan de rode schoentjes. De schoentjes die maar blijven dansen. Vaak zat heb ik toen gedacht hoe dat dan zou werken. Inmiddels heb ik wel bedacht dat dat met een grote elektromagneten gaat. Maar wist je dat de rode schoentjes elke avond opgeborgen worden? Deze worden bewaard onder de glazen plaat waarop ze dansen. En daar staat ook een flinke voorraad reserveschoentjes, voor het geval dat de schoentjes toch een keer gestolen worden….

Ik hoor heel graag of je iets nieuws hebt ontdekt door deze blog. En misschien heb jij ook nog leuke weetjes over de Efteling? Leuk als je dat onder deze blog deelt!

Spread the love


2 gedachten over “10 dingen die je nog niet wist over de Efteling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *