Deltapark Neeltje Jans – een verrassend veelzijdig uitje

Heb je weleens gehoord van Deltapark Neeltje Jans? Dit is te vinden in het plaatsje Vrouwenpolder in Zeeland. Gelegen naast de waterkering, is het mede opgezet om ons te informeren en voorlichten over de Deltawerken. Maar behalve deze educatieve functie is Deltapark Neeltje Jans ook nog eens een verrassend leuk uitje met kinderen. Denk aan veel speeltoestellen, waterattracties en dierenshows. Wil je meer over dit uitstapje lezen? Lees dan zeker onze blog!

Deltapark Neeltje Jans

Wat is Deltapark Neeltje Jans?

Misschien heb je vast weleens gehoord van Deltapark Neeltje Jans, maar weet je niet helemaal precies wat dit nu eigenlijk is. Neeltje Jans is een kunstmatig eiland en onderdeel van de Oosterscheldekering in de provincie Zeeland, Nederland.
De Oosterscheldekering is natuurlijk onderdeel van de Deltawerken. En dit indrukwekkende bouwwerk zorgt ervoor dat Nederland veilig is voor onverstromingen.
Deltapark Neeltje Jans fungeert als een informatief en educatief centrum over de Deltawerken. Bezoekers worden hier voorgelicht over de Nederlandse strijd tegen het water. In het bezoekerscentrum kun je tentoonstellingen, presentaties en informatie vinden over de volgende onderwerpen:

  • De geschiedenis van de Deltawerken
  • De Watersnoodramp van 1953
  • Het belang van watermanagement en waterveiligheid in Nederland.

Wat heel tof is aan Deltapark Neeltje Jans is dat je als bezoeker heel van heel dichtbij de Oosterscheldekering kunt bekijken. Dan ervaar je pas hoe immens dit bouwwerk is! Ook kom je meer te weten over de techniek achter de stormvloedkering. Zo leer je als bezoeker over de jarenlange strijd van Nederland tegen het water, en de inventieve oplossingen die zijn bedacht om ons land dat anders zo onder water stroomt tegen het water te beschermen.
Deltapark Neeltje Jans trekt niet alleen veel Nederlandse bezoekers, maar ook veel bezoekers uit het buitenland die heel erg geïnteresseerd zijn in deze techniek.

Een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans

Gastblogger Lianne is een dagje op pad geweest en heeft een bezoek gebracht aan deze attractie. Ze zegt hierover het volgende:

Deltapark Neeltje Jans is verrassend leuk! Eigenlijk is het een combinatie van een speeltuin, dierentuin en museum. En dat is natuurlijk ideaal. Het is op een zomerse dag vooral genieten, omdat je door de waterattracties heerlijk kunt spelen. Dat is op zichzelf al een dagje uit. Maar de afwisseling met bijvoorbeeld een zeeleeuwenshow of een rondvaart maakt het erg veelzijdig. En ook bij minder weer is er binnen veel te doen, zoals een kijkje bij de expositie, de waterkering of het aquarium.

Maar er zijn hier nog veel meer activiteiten die je kunt ondernemen. Op de website is daarover alle informatie te vinden. Hieronder onze tips!

Neeltje Jans museum en speeltuin

Wij hebben even de dingen op een rijtje gezet die je hier kunt doen:

  • Waterattracties, zoals een hoge waterglijbaan met rubber bootje, een waterspeelplaats en de spectaculaire Aquasplash.
  • Californische zeeleeuwen. Een speciaal arrangement is er te boeken, waarbij je wel heel dichtbij de zeeleeuwen komt! Je leer hier over de leefwijze van zeeleeuwen en mag ze een visje voeren.
  • Waterkering van binnen bezoeken. Bekijk de film over de bouw en beleef de ramp van 1953 met de Delta Experience.
  • Bluereef Aquarium Zeeland, het grootste zoutwateraquarium van Zeeland. Hier zie je verschillende soorten haaien en andere tropische vissen.
  • Zwemmen met haaien! Je kunt een extra arrangement, met een exclusieve rondleiding achter de schermen van het aquarium. Vervolgens voer je de haaien, met wetsuit en snorkel in het aquarium.
  • Walvisexpo. Bezoek de walvisexpositie en ontdek de wereld van de walvissen.
oosterscheldekering
Foto via Openverse

Rondvaart deltawerken Zeeland

Je kunt ook op rondvaart gaan bij de Deltawerken Zeeland bij Neeltje Jans. Heb je interesse in de Nederlandse waterbouwkunde en wil je de Zeeuwse kust eens vanaf een andere kant bekijken, dan is dit zeker een aanrader! Tijdens de rondvaart word je meegenomen op een tocht langs de imposante Deltawerken, die dienen als bescherming tegen hoogwater en stormvloeden.
Terwijl je over het water vaart krijg je de kans om de imposante sluizen en stormvloedkering van dichtbij te bewonderen. De deskundige gids aan boord biedt inzicht in de geschiedenis en het belang van deze waterbouwkundige prestaties.

zeeleeuwenshow

Onze mening over het Neeltje Jans Deltapark

Zoals je hierboven wellicht al hebt gelezen is dit echt een ontzettend veelzijdig en leuk dagje uit.

Gastblogger Lianne:

Tijdens ons bezoek aan Neeltje Jans werden we eigenlijk blij verrast door alle mogelijkheden! Echt een gevarieerd dagje uit. En als het lekker weer is, kun je je helemaal goed vermaken natuurlijk. Het enige nadeel is dat je dan eigenlijk tijd te kort hebt om alles te doen. Zo zijn we er niet eens aan toegekomen om de Waterkering van binnen te bekijken!
Maar de zeeleeuwenshow was bijvoorbeeld een leuk hoogtepunt. De liefde voor de dieren kwam ook duidelijk naar voren tijdens de show. En dat is toch wel belangrijk. Alles oogt netjes en er zijn ook leuke plekjes om te zitten en te spelen. De hoge waterglijbaan viel ook in de smaak. En in de kuil met verschillende waterspellen kunnen kinderen, jong en oud, zich zeker ook een poos vermaken.

Natuurgebied Neeltje Jans

Naast het deltapark is er op het eiland Neeltje Jans ook een ruim opgezet natuurgebied met wandelpaden. Neeltje Jans was oorspronkelijk een werkeiland waar de pijlers zijn gebouwd voor de Oosterscheldekering. Vereniging Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap namen het initiatief om het eiland om te vormen tot een natuurgebied. Nationaal Park Oosterschelde heeft een bezoekerscentrum op Neeltje Jans, waar je een kijkje kunt nemen. Daarnaast is er ook en getijdenpoel, hier ontdek je meer over de natuur onder water. En er is een leuk doe-pad over het eiland!

Alle info op een rijtje

Hieronder in het kort even de belangrijkste informatie. Raadpleeg de website voor de openingstijden.

Adres: Deltapark Neeltje Jans
Faelweg 5
4354 RB Vrouwenpolder

Neeltje Jans is met de auto en openbaar vervoer goed bereikbaar. Parkeren is inbegrepen bij een All-in ticket. Het park is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Zo zijn de waterspeeltuinen en waterkering minder toegankelijk vanwege trappen. Maar de rest van het park is goed toegankelijk, overzichtelijk en ruim opgezet!

Wij zijn benieuwd: ben jij al weleens bij Deltapark Neeltje Jans geweest?

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *