Naturalis – een tof museum in Nederland!

Ben je op zoek naar een tof museum, dan vind ik Naturalis wel echt een aanrader. Wat mij betreft zou je dit museum gerust het tofste museum van Nederland kunnen noemen! Het is echt leuk voor jong tot oud en je kunt je hier zeker een hele dag goed vermaken. Ik ben hier tot nu toe twee keer geweest en het is echt het lievelingsmuseum van mijn jongste dochter. Er is zoveel te zien en ontdekken dat je zeker weten heel veel leuke nieuwe dingen zult leren. In deze blog vertel ik je het een en ander over dit museum en laat ik vooral ook vele foto’s zien, zodat je een impressie krijgt van dit mooie museum.

a tall building with blue windows next to a tall building
Foto via Unsplash door Sander Krul

Naturalis: het natuurhistorisch museum in Leiden

Naturalis, gelegen in het hart van Leiden, bevat een schat aan kennis en bijzondere museumstukken. Het museum is opgericht in 1820 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande instelling op het gebied van natuurhistorie. Het is niet alleen een museum waar bezoekers kunnen genieten van prachtige tentoonstellingen, maar het is ook een belangrijk onderzoekscentrum dat zich toelegt op het behoud en de studie van biodiversiteit. Dit museum heeft dus 2 functies.

Een bijzondere architectuur

Het eerste wat opvalt is het prachtige en bijzondere gebouw van het museum. Het gebouw waarin Naturalis gehuisvest is, is op zichzelf al een kunstwerk. Ontworpen door het gerenommeerde Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten, heeft het museum een opvallende, moderne uitstraling.

Nieuwbouw en oudbouw ontmoeten elkaar in de centrale hal met zijn glaskroon, geïnspireerd op de vormen uit de natuur: honingraat, kattenogen of tóch bladeren? In een zee van licht, dat van alle kanten binnenstroomt, komen alle functionele ruimtes uit op het atrium; collectie, onderzoek en museum. De asymmetrische vormen en heldere lijnen trekken de aandacht en nodigen bezoekers uit om naar binnen te stappen en de wonderen van de natuur te ontdekken. Een eenmaal binnen valt je mond ook open van verbazing, van binnen is het gebouw ook groots en indrukwekkend.

Tentoonstellingen en afdelingen

Naturalis herbergt een indrukwekkende verscheidenheid aan tentoonstellingen en afdelingen die het verhaal van de natuur vertellen, van het ontstaan van het leven tot aan de huidige biodiversiteit. Bezoekers kunnen zich laten onderdompelen in verschillende thema’s, waaronder paleontologie, geologie, botanie en zoölogie.

De entreezaal heeft als thema ‘Leven’. Deze zaal is echt sensationeel, het neemt je mee langs de meest uiteenlopende landschappen: je start in de diepzee en eindigt bovenop een bergtop, bijna in de lucht. Onderweg ontmoet je een grote diversiteit aan planten en dieren. Je weet werkelijk waar niet waar je moet kijken, zoveel tofs is er te zien. Het is echt een overvloed aan dieren!

Een andere zaal staat in het teken van de ijstijd. Je gaat hier terug naar de ijstijd in Nederland (zo’n 30.000 jaar geleden) en ontdekt hoe het landschap er toen uit zag. Heel tof is het skelet van een mammoet!

Nog meer expositiezalen

In Naturalis is nog veel meer te zien. Een hele toffe zaal vinden wij zelf de zaal die in het teken staat van de dood. Een fascinerend onderwerp, waardoor je het leven van een andere kant bekijkt.
Een andere fascinerende zaal is de zaal die als onderwerp ‘De verleiding’ heeft. Hier ontdek je veel bijzondere weetjes en kun je als bezoeker ook heel actief bezig zijn.

Verder zijn er nog zalen met de onderwerpen ‘de aarde’, ‘de vroege mens’ en ‘dinotijd’.
Ook biedt Naturalis een kijkje achter de schermen in de Live Science zaal, waar bezoekers kunnen zien hoe wetenschappers werken aan het behoud en onderzoek van natuurhistorische collecties. Leuk weetje is dat deze zaal, die op de begane grond aan de straatzijde ligt, gewoon gratis toegankelijk is. Je hoeft voor deze zaal dus niet persé een kaartje te kopen. Als je in de buurt woont, kun je hier dus regelmatig langskomen, om een bepaald onderzoek van je interesse te volgen.

gorilla

Bijzondere museumstukken in Naturalis

Naturalis herbergt enkele van ’s werelds meest bijzondere en zeldzame museumstukken. Een van de meest opvallende is “Trix”, de bijna complete Tyrannosaurus rex die in 2016 werd verworven. Trix is een spectaculaire toevoeging aan de collectie van Naturalis en trekt jaarlijks vele bewonderaars.

Naast Trix herbergt het museum een breed scala aan andere fossielen, mineralen, planten en dieren van over de hele wereld.
Ook het mammoetskelet is uniek. Hoewel er in ons land geen complete mammoetskeleten zijn gevonden, is er toch een heel skelet samengesteld: eentje van een mammoetstier van ruim drie meter hoog. Meer dan 180 beenderen van 180 verschillende mammoetmannetjes, die allemaal ongeveer even groot en ongeveer eenzelfde individuele ouderdom hebben gehad, zijn samengesteld tot een museumtopstuk van de eerste orde. 

Verder is er nog veel meer bijzonders te zien in het museum: het kalfje van een Indische tapir, een Quetzal, een reuzenpissebed, een Dodo-skelet, een sneeuwpanter en nog veel meer.
Wil je meer weten over de topstukken uit de collectie van Naturalis, kijk dan ook zeker op deze site. Deze is ontzettend tof vormgegeven, en het voelt alsof je door het museum struint.

Trix

Echt een aanrader

Naturalis is dus niet alleen een museum, maar een ontdekkingsreis door de tijd en de diversiteit van het leven. Met zijn opvallende architectuur, boeiende tentoonstellingen en indrukwekkende collectie is het een must-visit bestemming voor liefhebbers van natuurhistorie en nieuwsgierige mensen van alle leeftijden.

naturalis

Kijk hier voor meer leuke uitstapjes in Zuid-Holland

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *