Wat te doen in Schiedam? Een diverse bruisende stad

Op nog geen 5 minuten van wereldse stad Rotterdam ligt een prachtig historisch centrum van Schiedam om te ontdekken. Waar Rotterdam groots, grootser, grootst is, zo een tegenhanger is deze buurstad. Niks is hoger dan 35 meter, daar kom ik later op terug. Er is veel diversiteit om te ontdekken. Van heerlijk eten en drinken, tot historische pandjes, musea, kunst, galerieën, urban plekken en streetart! Ik ben een dagje op ontdekking gegaan voor jullie dus alles wat je leest heb ik zelf ervaren. Wat te doen in Schiedam? Lees vooral verder voor het antwoord!

jenevermuseum jenever museum gin historie sdam stad nederland  cultuur jeneverstad boten eten drinken dagje weg molens dutch distillers district vvv schiedam

Waar ligt Schiedam?

Voordat ik overga op Wat te doen in Schiedam, wil ik eerst beginnen met de ‘waar’. Want Schiedam ligt echt op een steenworp afstand van Rotterdam. En dat weet iedereen wel te vinden toch? Schiedam is bereikbaar met auto en trein. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuutjes lopen naar het centrum. Het beginstukje is misschien niet het mooiste, maar vanzelf kom je terecht op een vrolijk regenboogpad en dan ben je al in het centrum. En dat zit meteen vol leuke historische details. Oude pandjes en nieuwe lantaarns. Kijk eens goed naar die laatste, kan jij bovenop de jeneverglaasjes spotten? Een leuke knipoog naar de historie.

Maar ook zijn door het centrum heen toffe streetart werken te vinden van oude reclame posters van de jeneverindustrie. Kom je vanuit Rotterdam? Dan kan je ook de metro nemen en zelfs over het water is een optie! Reserveer een watertaxi en je bent zo in Schiedam. Doordat de stad zo klein is, en nog een ruwe diamant, worden de straten niet overspoeld door hordes mensen. Een contrast in alles met Rotterdam, maar zeker net zo boeiend en prikkelend. En beide delen die aangename urban stadse creatieve vibe. Je weet nu waar deze stad in Zuid-Holland ligt, op naar Wat te doen in Schiedam!

Jeneverstad

Schiedam, ook wel het Dutch Distillers District van Nederland. Schiedam was vroeger het kloppende hart van de jenever en ginindustrie. Misschien ken je deze stad ook wel als jeneverstad. In de hoogtij dagen waren er maar liefst 392 branderijen. Dat zorgde ervoor dat de stad zwart zag door de kolen. Hierdoor kreeg de stad de bijnaam ‘Zwart Nazareth’. De jeneverindustrie zorgde er ook voor dat de stad de hoogste molens ter wereld kreeg. Er moest tenslotte plek zijn voor al het graan om te worden opgeslagen. Ook was er veel wind nodig. In de hoogtijdagen waren er 30 molens in de stad. Daar zijn er nu nog steeds 7 van over.

De jeneverindustrie bracht veel welvaart. Aan de oevers van de Lange Haven kan je nog steeds veel monumentale panden zien. Wel was het vroeger hard werken en was er ook een keerzijde aan deze tijd. Er was sprake van armoede, erbarmelijke omstandigheden en alcoholisme. Lange tijd was het ook ‘’not done’’ om over het jeneververleden te praten. Langzaam komt Schiedam uit die schaamte en omarmen ze hun verleden als onderdeel van hun historie. Zoals met alles zijn er mooie dingen om te omarmen, en donkere onderdelen om niet te vergeten.

Jenevermuseum Schiedam

Eigenlijk niet om over te slaan, het jenevermuseum in Schiedam! Het klinkt misschien wat stoffig en saai, maar wat vond ik dit leuk! Een passievolle medewerker heeft me zeker 30 minuten lang weten te boeien over hoe jenever gemaakt wordt. Daarbij heb ik geleerd dat gin eigenlijk gewoon een gejat recept is door de Engelsen vanuit Nederland. Ook weet ik nu dat oude en jonge jenever niks zegt over de duur van de rijping. Het zegt wel iets over het stookproces, namelijk een nieuwe en oude manier.

Is jenever niet jouw drankje? Doe dan zeker de proeverij! Er is zoveel variatie en ik heb me laten verrassen door Rutte. Wat een lekkere jenever! Het museum is echt heel verzorgd en mooi opgeknapt. Al het personeel is vriendelijk, betrokken en passievol. Absoluut een dikke tip om te bezoeken. Wat te doen in Schiedam? Dit museum mag niet ontbreken.

Informatie jenevermuseum

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur (check website voor actuele tijden en dagen)
 • Adres: Lange Haven 74
  3111 CH Schiedam
  010-2469676
 • Meer informatie over prijzen, tentoonstellingen en arrangementen vind je op de website van dit museum

Kunst en cultuur in Schiedam

Naast welvaart heeft de jeneverindustrie ook veel kunst en cultuur naar de stad gebracht. Vroeger kwam het natuurlijk nog veel voor dat mensen niet konden lezen en schrijven. Om al die jeneverflessen toch herkenbaar te maken, kwamen er ontzettend veel kunstenaars naar de stad. Zo zit er in het steegje achter het museum een leuke vloer met allemaal stempels (meer dan 200) van jeneverzegels.

Vandaag de dag past dit nog steeds in de identiteit van de stad en zijn er veel galeries, expo’s en musea te vinden. Naast kunstenaars zijn er ook veel ambachtelijke makers te vinden. Al die plekken bruisen en vragen om ontdekt te worden. De drempel is laag, bezoekers worden aangemoedigd tot ontdekken en kennismaken. Iedereen is ontzettend vriendelijk en passievol en vertelt graag over de rijke historie. En ook over de vele creatieve diversiteit die Schiedam rijk is.

Check vooral ook de prachtige bibliotheek in Schiedam! Misschien wel de mooiste van Nederland. Check hier ook de leuke details zoals de lamp met jeneverglaasjes en een minideurtje ergens verstop. Het Stedelijk museum in Schiedam heb ik dit keer niet bezocht maar staat hoog op mijn lijstje.

Op veel plekken zijn vaak events dus check vooral internet!

Eten en drinken Schiedam

Ik heb echt heerlijk gegeten in Schiedam! Veel panden zitten in oude urban pandjes. Ik heb geluncht bij het Vlaamsch Broodhuys in een oude distilleerderij. Heerlijk ruim, de muren vertellen verhalen en het eten is lekker. Ook net zo belangrijk, de koffie is goed. Dit zit om de hoek van de bibliotheek. In de avond kwam ik wederom terecht in een oude distilleerderij van 1714. Wat een smaakfeestje was dit! Een kaart met vis, vlees en vegetarische opties. Grandioos creatieve en lekkere cocktails. Heerlijk aan het water. Een absolute aanrader. Geliefd zijn hun ‘Duivelseieren’. En dat kan ik alleen maar beamen, maar de rest was net zo lekker. En gezellig met wederom passievol personeel.

Zin in zoet en echte chocola? De bonte koe is dan jouw plek! Want oelala wat een verwennerij is elke hap en slok die je hier neemt. De bonbons liggen parmant naast elkaar, de een nog mooier dan de ander. En dat doet allemaal niks af aan de smaken. Ook die zijn grandioos lekker. Je kan hier even zitten om wat te eten en drinken. Ze hebben ook unieke limonade, gemaakt van het witte pulp uit een cocoaboon. Echt superlekker. Geen zin om naar binnen te gaan? Er is een heuse chocomatiek, 24/7 haal je hier de lekkerste chocolade uit. En pssst… ze hebben ook een webshop!

Serious Bee distillers

Maar er is nog een bijzondere plek met mensen die een passie en hun droom leven. Serious Bee distillers is begonnen met een hart en liefde voor de bijen. Want bijen zijn onmisbaar en het gaat helemaal niet goed met de bijenpopulatie, dat is iets wat helaas maar al te actueel is. Wat te doen in Schiedam? Zeker ook een bezoekje waard is deze kleinschalige en smaakvolle distilleerderij. Waar overigens ook echt toffe (en betaalbare!) workshops zijn,

Serious Bee Distillers is inmiddels bekend om hun eeuwenoude traditie op het gebied van distillaten. De ambachtelijke microdistilleerderij wordt gerund door Rob van der Gaag en Alwine van Winsen. Rob is een Schiedammer in hart en nieren. Het distilleren zit hem in het bloed, zijn grootvader werkte als stoker. Alwine stond in haar functie als voormalig directeur van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam jarenlang moutwijn te stoken in de museumbranderij. Alle dranken worden met veel zorg en passie volledig in eigen huis gemaakt. Zelfs ook de honingalcohol, de rum en de moutwijn voor de jenever. We spreken dan ook van een ‘warme distillateur’.

Wereldwijd uniek

Pure bijenhoning is de basis voor de honingdistillaten van Clutius & Clusius. Met deze distillaten is Serious Bee Distillers wereldwijd uniek. De dranken worden (internationaal) gewaardeerd. Dat blijkt uit de vele awards die er de afgelopen tijd behaald werden bij prestigieuze wedstrijden als de International Spirits Challenge en de Frankfurt International Trophy. De opbrengsten van de verkopen zet Serious Bee Distillers in om het bijenproject van Stichting BeeSerious te ondersteunen.

In het kort: een distilleerderij die op basis van honing allerlei soorten alcohol maakt zoals rum, mede, brandwijn en meer! De basis en alle toevoegingen maken ze zelf en zijn helemaal natuurlijk. En met de opbrengsten ondersteunen ze weer hun bijenprojecten. Er zijn echt hele toffe workshops zoals je eigen gin maken en je kan heerlijk proeven voordat je je tas vol laadt met allemaal lekkers, want wat zijn hun dranken smaakvol.

Molens Schiedam

Kinderdijk move over want de molens in Schiedam zijn zo veel unieker. (En makkelijker bereikbaar, just saying). Wat te doen in Schiedam? Zeker de molens bezoeken met de historie en winkels. Hieronder wat korte leuke weetjes:

 • Alleen in Schiedam staan al deze molens op loopafstand van elkaar
 • Er zijn nog 7 molens actief
 • Niks mag (nog) hoger gebouwd worden dan de molens
 • De molens zijn 35 meter hoog
 • Vanuit elke straat is wel een (stukje) molen te zien
 • Er zijn speciale molendagen
 • Je kan de molens bezoeken

Wat te doen in Schiedam?

Mijn dag in Schiedam was echt heerlijk. Ik heb zo genoten van wat deze stad te bieden heeft. En dan heb ik nog niet alles gezien. Zo heb ik een stuk urban gebied gemist met creatievelingen, de galerieën, het museum en nog meer lekker eten en drinken.

Ik ben ook nog een stuk op een fluisterboot gegaan door de stad, een erg leuke manier om kennis te maken vanuit een ander perspectief. Ik heb kennisgemaakt met de historie van het Zakkendragershuisje wat ook vol zakkenvullers dat. Daartegenover is de laatste en enige barometerwinkel van Europa nog. Bij lekker weer komt het vrouwtje naar buiten, bij slecht weer het mannetje.

Een verkeersbord van een kip heb ik gevonden, net zoals een minideurtje en jeneverglaasjeslamp in de bieb en een bijzonder steegje met allemaal gieters die op hun bodem Schiedamse leuzen/kreten hebben. Een minibieb heb ik ook gespot. De streetart buiten van oude reclameborden en jeneverglaasjes op de lantaarns in het centrum… Spot jij al deze unieke en leuke details ook? Laat het vooral weten in een reactie.

Dutch Distillers District

Wat te doen in Schiedam? Er gaat nieuwe energie rond in de stad, er komen meer horeca en ondernemers. Oude distilleerderijen worden verbouwd tot woonhuizen en winkels en er komen steeds meer leuke evenementen. Schiedam bruist en leeft. Het is echt een verborgen parel onder de rook van Rotterdam.

Bezoek op eigen houtje of boek een geheel verzorgd arrangement. Dutch Distillers District is uniek in hun aanbod en kunnen op maar geheel naar jouw wensen en smaken een dag Schiedam, of meerdere dagen, regelen. Bezoek zeker de site voor het aanbod, festival en events.

Meer leuke plekken in Nederland

footer 2
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *