Klauterwoud Vlaardingen – een avontuurlijke speeltuin en klimbos

In natuurgebied de Broekpolder in Vlaardingen vind je het Klauterwoud. Een avontuurlijke speelplek voor jong en oud. Voor iedereen die houdt van avontuur, water en modder. Struin over paden, door de bosjes of over een labyrint van boomstammen. Het is een ruime natuurspeeltuin met volop mogelijkheden voor spelen en wandelen. Een fijne tip om je kinderen even uit te laten in de natuur. En een gezonde dosis beweging en vitamine D op te doen. Wat je er allemaal kunt beleven? Lianne ging er heen met haar gezin! Lees verder voor alle ins en outs!

speeltuin in de natuur

De Broekpolder in Vlaardingen

De Broekpolder is een 400 hectare groot natuur- en recreatiegebied. Je kunt hier volop wandelen, fietsen, mountainbiken, spelen en sporten. Het gebied is op initiatief van Stichting Federatie Broekpolder ontwikkeld. Er wordt samengewerkt met de gemeente en Staatsbosbeheer om het gebied steeds verder te verbeteren en onderhouden. Dit heeft er onder andere in geresulteerd dat het gebied rolstoeltoegankelijker wordt gemaakt. Lees ook het artikel van het Algemeen Dagblad over deze plannen.

Het Klauterwoud is een onderdeel van de Broekpolder, waar alle aandacht is voor het spelen in de natuur. Wat vinden kinderen nou leuker dan lekker klimmen en klauteren? Maar naast de speeltuin is er nog veel meer te doen en te beleven. Ook voor de ouders fijn om er lekker even tussenuit te zijn. Genieten van de natuur om je heen. En vooral ook even opladen en ontspannen. Lees bijvoorbeeld eens de blog over de voordelen van het bosbaden!

Maar wat is er zoal leuk om met de kinderen te doen in en rondom het Klauterwoud? Lees verder!

Klauterwoud water vlot vlot met touw natuurspeeltuin vlaardingen

Natuurspeeltuin en klauterbos het Klauterwoud Vlaardingen

Bij binnenkomst kom je in het labyrint; een wirwar van heuveltjes en modderige greppeltjes die je kunt overbruggen via boomstammen. Aan het labyrint grenst een grote picknickweide. In het Klauterwoud vind je allerlei natuurlijke speeltoestellen. Ook is er een kabelbaan. Diverse speeltoestellen zijn rolstoeltoegankelijk, dus het Klauterwoud is ook geschikt voor kinderen met een lichamelijke beperking. Vanaf de uitkijktoren naast het Klauterwoud heb je een prachtig uitzicht over de hele Broekpolder. 

Wat vind je nog meer rondom het Klauterwoud Vlaardingen?

Naast de natuurspeeltuin is er nog veel meer te doen in de omgeving. Bekijk de handige kaart op de website van de Broekpolder.

Wandelroutes

Er zijn verschillende wandelroutes die door de Broekpolder lopen. Via de wandelknooppunten kun je bijvoorbeeld een mooie route lopen van 9 kilometer. Start bij de TOP, vlakbij de parkeerplaats bij de Polderpoort. Hier kun je ook een kopje koffie drinken. Het is ook mogelijk om mee te lopen met wandelingen van de Federatie Broekpolder, onder begeleiding van een gids.

Met een beetje geluk kom je tijdens een wandeling ook de Schotse Hooglanders tegen die rondlopen in het gebied De Ruigte. Dit is een bijzonder en verrassend gebied in de Broekpolder. Het leefgebied van de Schotse hooglanders is ongeveer 140 hectare groot. In De Ruigte zijn zowel natte als droge gebieden, dus in de zomer kun je de Hooglanders misschien wel aantreffen terwijl ze een verkoelend bad nemen!

schotse hooglanders natuur wandeltocht vlaardingen

Masamuda Educatief Archeologisch Erf

Bij Masamuda leer je alles over de geschiedenis van Vlaardingen en over archeologie. Op het erf is bijvoorbeeld een reconstructie gemaakt van een boerderij uit ca. 3000 v.C. Er zijn regelmatig betrokken vrijwilligers aanwezig die graag bereid zijn om te vertellen over allerlei archeologische vondsten. Ook bijzonder is een reconstructie van het zogenaamde Rottahuis, opgegraven op de plek waar nu de Markthal in Rotterdam staat. Archeologisch onderzoek legde daar de plattegrond bloot van een huis, gebouwd tussen ongeveer 925 en 1060. Interessant om eens te bekijken dus! Masamuda is iedere zondag van 12.00 uur tot 15.00 uur geopend. Ook als er vrijwilligers aan het werk zijn, ben je van harte welkom. Leuk om te combineren met het spelen in het Klauterwoud Vlaardingen.

Mountainbikeparcours

In de Broekpolder vind je een 12 kilometer lang mountainbikeparcours. Het uitdagende parcours is geschikt voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers. Bij de Polderpoort kunnen MTB fietsen worden gehuurd. Het parcours slingert door de bospercelen. Een leuke route over de onverharde paden. Als extra uitdaging zijn er heuvels en twee behendigheidsparken. Klik hier voor de route!

Hondenlosloopgebied

Honden zijn aangelijnd overal welkom in de Broekpolder, maar er zijn ook gebieden waar je hond vrij kan rondrennen. Zo is er bijvoorbeeld een grote hondenspeelplaats. Deze is speciaal ingericht om honden de ruimte te bieden. Zie de website van hondenspeeltuin broekpolder voor meer informatie.

klauterwoud vlaardingen ingang

Praktische informatie Klauterwoud Vlaardingen

Ingang: Klauterwoud Vlaardingen ligt tussen de Polderpoort en het Educatief Archeologisch Erf. Bij Stichting Survival Vlaardingen kun je het labyrint betreden.
Parkeren: Watersportweg 11 (Bij Polderpoort) | Watersportweg 21 (Bij Stichting Survival Vlaardingen).
Openingstijden: Toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het betreden van het gebied is op eigen risico.

natuurspeeltuin klauterwoud

Eten en drinken bij het klimbos Vlaardingen

Er is helaas geen eetgelegenheid in Klauterwoud Vlaardingen zelf. Maar een heerlijke picknick mee past ook wel het beste bij een dergelijk uitje. In de omgeving vind je een aantal leuke adresjes voor een hapje en drankje met de kinderen. Het is bijvoorbeeld erg leuk om een bezoek te brengen aan restaurant ’t Jachthuis. Dit is gelegen op een eilandje in het Bommeer. Je kunt hiervoor gebruik maken van een overtocht met Veerpont De Kwakel..

Heel leuk en origineel is de Vreemde Vogel in Vlaardingen. Een restaurant met kinderboerderij en bijzondere slaapplekken. Eigenlijk zeer de moeite waard voor een uitgebreid bezoek. Ondanks de coronamaatregelen hebben ze een leuke en origineel programma weten samen te stellen. Ze hebben bijvoorbeeld een speurtocht samengesteld door de Broekpolder. Deze is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 5 tot ongeveer 10 jaar. Voor onderweg krijg je een tas en schatkaart met alle benodigde attributen mee. Het ideale uitje dus voor jong en oud om samen te genieten van de buitenlucht. Het is een wandeling van ongeveer 6,5 km.

spelen in natuurspeeltuin

Lees ook deze blogs

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *