Landgoed Hoenderdaell – een prachtig landgoed in Noord-Holland

In Noord-Holland ligt nog een kleine dierentuin verstopt. Een die zich geen dierentuin, maar een landgoed noemt. Wij hadden nog nooit van gehoord van Landgoed Hoenderdaell, gelukkig woont Opa er dichtbij en gingen we er een dagje heen tijdens onze vakantie. Benieuwd wat er zo bijzonder is aan dit landgoed lees dan even verder!

Landgoed Hoenderdaell meisje en vader papa kind voeren lama paard pony

Dieren in Landgoed Hoenderdaell

Wow was mijn eerste indruk van Landgoed Hoenderdaell. Je komt binnen en kan direct tussen de alpaca’s lopen en ze zelf met de hand voeren. Dochterlief heeft het even geprobeerd ondanks dat het wel een beetje eng was. Het park is heel uitgestrekt waardoor je via wandelpaden in bosrijk gebied vanzelf de dieren tegenkomt. Waaronder een groot roofvogelpark. Van grote Ara’s en rode neusberen tot allerlei soorten vogels als Rode Ibis, Ooievaars, Pelikanen, allerlei soorten eenden en ganzen en uilen.

Ook is er een groot terrein voor Wallaby’s, hyena’s, en struisvogels. De bruine beren lopen tussen de wolven. Heel leuk was dat er tijdens de winterslaap twee kleine beertjes waren geboren die al rondliepen en dus te bewonderen waren. Je zou ze bijna gaan knuffelen zo schattig zien ze eruit.

We waren er ook op tijd voor het Maki voeren. Ik schrok wel even toen ik een appel kreeg van de verzorgster en er gelijk twee apen op mijn schouders zaten te bedelen. Wat een lieve zachte beestjes zijn die Maki apen. Ze kijken je lief aan en je wilt ze haast aaien, maar dat werd afgeraden van de verzorger i.v.m. huidziekten bij de apen.

Roofvogelshow in dierentuin Noord-Holland

Tijdens ons bezoek aan Landgoed Hoenderdaell was er ook een heuse roofvogelshow. Valkenier Karel Geurts en zijn assistenten lieten ons op spectaculaire wijze kennis maken met een aantal roofvogels. Beginnend met een dwerguil van maar 5 gram! Wat een schattig klein beestje was dat zeg. Er deden ook een paar grote kinderen mee met hun eigen huisdier! Zo gaaf om te zien dat ze zo trots zijn op hun roofvogel! Wegkijken en niet aankijken anders wordt je gepikt vertelde een van de jongens ons.

Wat bijzonder is aan deze roofvogelshow is dat je na de show nog met de dieren op de foto kunt en allerlei vragen kunt stellen. Dus voor leergierige kinderen die meer willen weten is deze dierentuin in Noord-Holland erg interessant.

Bij de roofvogelshow is een leuke kleine speeltuin waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. ( ook de grotere kinderen)

Stichting Leeuw in landgoed Hoenderdaell

Uniek aan Landgoed Hoenderdaell is Stichting Leeuw. Er is een groot opvangcomplex gebouwd waar ontheemde katten worden opgevangen en katachtigen worden gefokt. Het centrum is echter niet een permanente verblijfplaats voor de dieren. In een grote binnenbak is een parcours ontwikkeld waar de dieren leren om te jagen op hun eten.

Daarbij zijn de buitenbakken waar de verschillende tijgers, leeuwen, panters en lynxen zitten helemaal bedekt en zijn er kleine kijkgaten ingemaakt zodat de dieren meer rust krijgen in hun verblijven.

Peutertoppers

We moeten zeker nog een keer terug want we hebben de speeltuin niet gezien doordat de tijd voorbij was gevlogen bij de roofvogels en leeuwen. En je kunt vanaf de roofvogels ook met de boot terug naar het begin van het park.

Dochterlief genoot in elk geval van alles. Ze sprong vrolijk mee met de wallaby’s en zei “raaawwww” bij de tijgers en leeuwen. Ze vroeg me wel honderd keer waar de olifanten waren en de giraffen. Ja die zijn er niet op Landgoed Hoenderdaell. Maar er zijn genoeg andere dieren te bewonderen in dat mooie kleine stukje groen.

landgoed hoenderdaell horeca tosti eten meisje papa vader kind

Horeca

We hebben genoten van een lekkere tosti bij de leeuwenbak. Bij de speeltuin is ook een kinderboerderij waar je kunt eten, dat gaan we dan de volgende keer ook graag ontdekken.

We geven landgoed Hoenderdaell een 10. Best bewaarde geheim  van Noord Holland voor ons en omdat ze geen dierentuin heten vind je het ook niet zo snel op google. Het was heerlijk rustig en mooi in het groen gelegen met hele bijzondere dieren die ik in andere grote dierentuinen nog nooit had gezien. Peuters kunnen veel ontdekken en zien en lekker spelen in de speeltuin. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten! Kinderen tot 4 jaar zijn gratis en daarna is het 10 euro p.p. en een jaarkaart is maar 25 euro!

Een echte aanrader voor de vakantie dus!

Lees ook deze blogs over dierenparken

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *