NEMO Amsterdam een proefjesmuseum voor alle leeftijden

Ben jij op zoek naar een reis vol verwondering en ontdekking in het hart van Amsterdam! Het NEMO Science Museum biedt een unieke ervaring waar jong en oud de wereld van wetenschap en technologie kunnen verkennen. Van interactieve tentoonstellingen tot spannende experimenten, NEMO Amsterdam prikkelt de nieuwsgierigheid en inspireert de volgende generatie wetenschappers en uitvinders. In deze blog nemen we je mee op een avontuur door de fascinerende wereld van NEMO, waar leren en plezier hand in hand gaan. Bereid je voor om je zintuigen te prikkelen en je geest te verruimen terwijl we de wonderen van dit bijzondere museum ontdekken.

Nemo Amsterdam museum buitenkant kinderen uitstapje
Foto door Velvet via Openverse

Ontdekkingsreis bij Nemo Science Museum

Parkeren NEMO Amsterdam

De reis naar NEMO Science Museum Amsterdam was al een ontdekking op zich. De Googlemaps gaf namelijk niet heel handig de route ernaar toe aan en zo reden wij spontaan de IJtunnel in. Een rondje van de zaak riep dochterlief enthousiast op de achterbank haha. Je kunt beter de routeplanner aanzetten naar Parking Oosterdok. Dan kun je dichtbij de auto parkeren en rijd je in 1 keer goed.

zelf bellen blazen bellenblaas museum reuzen bellenblaas

Neem de trap in Nemo Amsterdam

Nemo Science Museum Amsterdam is 5 etages hoog en je zou boven kunnen beginnen door met de lift naar boven te gaan en dan langzaam de trappen af te dalen. Maar wist je dat je als je trap loopt wel 200 spieren gebruikt?! En dat als je de trappen neemt je nog meer kan genieten van alles wat er in Science Museum te zien is?

Sterker nog voor de speciale show Kettingreactie is het zelfs gaaf om deze een keer vanaf beneden te zien, maar ook een keer staand op de trap of kijkend over de balustrade. Zo zie je nog meer en nog duidelijker wat actie – reactie / oorzaak – gevolg allemaal doet. De show kettingreactie is meerdere keren per dag en bij elke show die wij zaterdag hebben gezien was de start steeds een beetje anders. In elk geval een aanrader om te zien!

Neem de tijd om te zien en ontdekken

Volgens Google zouden bezoekers zich hier gemiddeld 3 uur vermaken, maar wij zijn minstens 5 uur binnen geweest en hebben zelfs nog niet alles gedaan en gezien.

Op de familiewerkplaats 6+ vermaken jong en oud zich met het maken van spiraaltekeningen. Onderzoek hoe je met een machine iets zwaars lichter kunt maken en ontwerp een apparaat dat een klusje voor je doet.

nemo machine groot proefjes uitvinding professor

In het midden van de Familiewerkplaats staat een reusachtige installatie van de Staalslagerij met vele soorten stoere, bewegende machines. We brachten hier 30 minuten door!De workshop tandwielen laten draaien is vanaf 8 jaar en hier gaan ze met allerlei materiaal en gereedschap zelf aan de slag met het maken van tandwielen. Tandwielen worden gebruikt om een beweging door te geven. Verbind een tandwiel met een ander tandwiel en zorg dat ze beide gaan draaien als je aan één tandwiel draait.

De dame van 8 die we mee hadden ging hier dan ook echt serieus zelf mee aan de slag en we brachten hier minstens 30 minuten door. Voor dochterlief, 5,5 jaar, was deze uitdaging net iets te groot en wij gingen samen aan de slag.

Er was ook nog een gedeelte voor scheikundige proefjes 6+. In het BASF Lab wordt de bezoeker even zelf wetenschapper. Met een witte labjas aan en een veiligheidsbril op ga je aan de slag met bakpoeder, azijn en andere alledaagse spulletjes en doet daarmee heel bijzondere experimenten en proefjes. Helaas duurde het wachten hier wat langer en werden beide dames ongeduldig om verder te gaan. Jammer want hier had ik zelf ook wel graag in gegaan, maar we gaan hier vast en zeker nog wel eens naartoe! Hier kun je je ook 30 minuten in vermaken.

Er loopt echt heel veel personeel rond bij Nemo Science Museum trouwens en iedereen is beschikbaar om vragen te beantwoorden.

nemo amsterdam verschillende proefjes

Tip 4: Neem opa en oma mee!

Nu hadden wij geen opa en oma mee, maar het is zeker een aanrader om dit wel te doen. Want ook zij kunnen nog veel meer vertellen over hoe dingen vroeger gingen en er uit zagen. Zo is er een hele muur met telefoons, televisies, radio’s etcetera van vroeger tot nu. Welke herkennen opa en oma nog? Welke herkennen papa en mama nog? En welke kent je kind? Zo wordt het voor je kinderen nog duidelijker hoe alles veranderd in de loop der jaren met de hulp van techniek.

Bereid je voor op het maken van wat kosten…

Ja op ontdekkingsreis bij Nemo Science Museum in Amsterdam gaan kan duur zijn. Zo waren wij aan parkeerkosten 24 euro kwijt.  Bezoekers van NEMO krijgen de eerste vijf uur 30% korting in de parkeergarage Oosterdok (400 meter van NEMO vandaan). Zie https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/bezoek/bereikbaarheid/ voor meer informatie. We stonden wel dichtbij geparkeerd en de wandeling over de brug ernaar toe was mooi om rond te kijken naar de bootjes. Maar hou hier wel rekening mee dus.

Daarnaast is het eten in het restaurant van goede kwaliteit en hier betaal je ook voor. Het is natuurlijk Amsterdam & Horeca prijzen. Voor kinderen zijn er snackbakjes met komkommer, paprika of tomaat. Er is patat en pizza. Maar ook een hele saladebar, broodjes hotdogs al dan niet met topping en een oosterse hoek met rijst en kip en soepjes. De tomatensoep en de kippenpoten waren erg pittig en we waren blij dat de kinderen deze niet hadden uitgekozen!

Je mag ook je eigen eten meenemen en opeten op een andere etage. Dat vind ik weer erg netjes van dit museum want dat zie je bijna nergens anders!

proefjes doen

Ga zeker naar het toilet

Ja zelfs op het toilet kun je dingen leren. Alles willen weten over poep en plas? En wat mensen allemaal doen als ze voor een spiegel staan? haha Ja ook ik heb voor de spiegel mijn tong proberen te krullen.

Maak er een weekendje weg van.

Naast het NEMO Science Museum ligt het Scheepvaartmuseum. Ook hier moeten wij nog steeds een keer naartoe en wij denken er nu aan om een weekendje weg te boeken in Amsterdam vlakbij deze twee musea. Want dat we nog een keer naar NEMO gaan dat is een feit. Het scheepvaartmuseum is ook erg leuk voor kinderen in de vakantie is er van alles te doen! Natuurlijk willen we ook VOC schip De Amsterdam van dichtbij bewonderen. En ook dierentuin Artis ligt praktisch om de hoek. Kijk en dan is het helemaal handig als je opa en oma meeneemt. Dan kunnen die ’s avonds bij de kinderen blijven in het hotel terwijl jij met je partner even de hoofdstad bij night bewonderd.

Bezoek het dak van Nemo Science Museum Amsterdam

Op het dak heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam en hier is ook van alles te doen voor kinderen met water. Heb jij een kind die niet van water af kan blijven neem dan voor de zekerheid droge kleding mee 😉 We zagen er een aantal door de waterstralen lopen namelijk toen wij er waren haha. Neem ook gerust een drankje hier om even te  genieten van de prachtige gebouwen en schepen om je heen.

Ontdekken = Leren en Leren = Proberen Ga heen en ontdek. Leer en probeer! Voor jong en oud geschikt. NEMO Science Museum is een echt DOEN museum voor iedereen! En ik heb nog nooit zoveel geluiden gehoord in een museum trouwens….

Ben jij wel eens naar Nemo Science Museum geweest? Hoe lang hebben jullie je er vermaakt?

nemo uitzicht over amsterdam haven

Lees ook deze blogs

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *