Apenheul met jonge kinderen – een uitje tussen de apen

Een tijdje terug gingen wij naar de Apenheul. Van te voren vroeg ik mij wel af of de Apenheul geschikt voor jonge kinderen is. Kun je hier met een kinderwagen, baby of peuter wel veilig rondlopen? Er lopen hier immers veel apen los rond. Is dat niet eng voor kinderen? En zitten ze niet veel aan de kinderen? Met heel veel vragen gingen we op pad. Toch besloten we om op pad te gaan, met meerdere volwassenen erbij zou dat vast goed komen. In deze blog lees je onze ervaringen van een dagje Apenheul met een peuter en ontdek je het antwoord op de vraag: vanaf welke leeftijd is een bezoek aan Apenheul leuk en geschikt?

Apenheul
Katta – (Lemur catta) ‘Herman uit de Apenheul’ – Foto van Martha de Jong-Lantink via Openverse

Apenheul met jonge kinderen: is Apenheul geschikt voor peuters?

Tja… van tevoren ga je dan toch even twijfelen of je wel zult gaan. Als ik op de website van Apenheul ga zoeken, krijg ik hier eigenlijk niet zo heel veel over gevonden. Daarom is er dus maar een manier om daar achter te komen. Hoe zouden de apen met peuters omgaan en hoe reageren die peuters op apen? Is Apenheul geschikt voor peuters om op avontuur te gaan? (of om je baby mee te nemen….)
Wij gingen de uitdaging aan!

apenheul met jonge kinderen

Voorzorgsmaatregelen in de dierentuin

Je kunt natuurlijk niet zomaar tussen de apen rond gaan lopen. Er worden uiteraard voorzorgsmaatregelen getroffen en dat voelt goed en veilig. Bij de ingang van de Apenheul wordt er streng gecontroleerd of je je tassen goed dicht heb gedaan. Zolang het met een rits dicht zit kunnen de apen het niet open krijgen.
Je kunt gratis tassen lenen die groot genoeg zijn om je eigen tassen in te doen. Dit zijn zogenaamde ‘100% aapvrije tassen’. Zorg ervoor dat je alle losse items die onderin de kinderwagen of de buggy liggen ook zeker weten veilig opgeborgen worden. Heb je jaszakken die je dicht kunt ritsen, dan zou ik dit voor de zekerheid ook adviseren.
Losse knuffels et cetera kun je ook beter veilig in een tas stoppen. Want als een aapje de favoriete knuffel van je kind besluit de adopteren, dan heb je wel een probleem….
Haal zoveel mogelijk kruimels uit de kinderwagen zodat de aapjes echt niks te vinden hebben!

Aapjes die los lopen bij Apenheul met jonge kinderen

Meteen al in begin van het park komen de aapjes je tegemoet, dit is een zone waar loslopende apen zijn. In Apenheul lopen de meeste apen los, dus hier moet je echt rekening mee houden. Echt elke kinderwagen werd onderworpen aan een flinke inspectie. Het kan misschien zelfs een beter idee zijn om in dit gedeelte je kind zelf te laten lopen of om je kind op de arm te nemen. De apen die we zagen lieten de kinderen eigenlijk wel met rust die voorbij liepen.
De aapjes springen van kinderwagen naar kinderwagen en van schouder naar schouder. Bij sommige mensen blijven ze heel lang zitten en kijken op hun gemak rond.
Je mag de apen niet aaien want dat kunnen ze als bedreigend ervaren, maar dat is nog best lastig om je in te houden als er zo’n lichtgewicht zacht schattig aapje op je schouder zit!
Op meerdere plekken kun je loslopende apen vinden, maar die zijn allemaal veel schuwer dan de apen in het begin. Neem dus echt je tijd bij het eerste stuk van Apenheul, want hier krijg je veruit de meeste interactie van de apen te zien!

apenheul met jonge kinderen

Voedertijd bij de maki’s

In Apenheul kun je ook aansluiten bij een voederpresentatie of een korte uitleg van de verzorgers. En dit is heel leuk om te zien. Ook met jonge kinderen is dit zeker een aanrader, omdat je de dieren hier echt in actie ziet. Toen wij er waren, waren er 2 verzorgsters die op allerlei plekken voer gingen verstoppen voor de aapjes en het eten in het rond strooiden. Je weet trouwens precies wanneer het voedertijd is want dan gaat er zachtjes een muziekje aan en wordt het direct een herrie omdat de apen elkaar roepen! Hier kan je kind even van schrikken, maar na uitleg vond onze dochter het prachtig en ging ze mee roepen dat het etenstijd was.

apenheul met jonge kinderen

Apenheul met jonge kinderen: een leuke speeltuin

In Apenheul is een superleuke speeltuin waar de kinderen hun eigen krachten en talenten kunnen ontdekken. Ook is er een gedeelte waar kinderen mee kunnen doen aan een speurtocht. Bij inleveren van alle juiste antwoorden krijgen ze een klein cadeautje bij de uitgang van het park.
En op het einde van het park is er nog een heel touwwerk om te spelen en een draaimolen waar dochterlief uiteraard op een aap wilde zitten!

apenheul met jonge kinderen
apenheul met jonge kinderen

Is Apenheul leuk met peuters en kleuters?

Dus is Apenheul geschikt voor jonge kinderen, peuters en kleuters? Ja zeker! Kan dat veilig? Ja, ook dat is geen enkel probleem! Bij de toiletten zijn ook gewoon verschoonruimtes en als je wil kolven of voeden kun je je melden bij de bezoekersreceptie en de medewerkers zullen je dan verder helpen.
Onze peuter vond het geweldig en heeft het nu een paar weken later nog steeds over de aapjes en dat ze terug wil! En dat is misschien nog wel de beste graadmeter.

apenheul met jonge kinderen
Foto door Tjarko Busink via Openverse

Alle info op een rijtje

Hieronder hebben we even alle info over Apenheul op een rijtje gezet:

  • Adres: J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn
  • In Apenheul kun je alleen betalen met de pinpas of mobiele telefoon. Heb je alleen contant geld bij je, dan kun je bij de ingang geld wisselen en dit als ‘Apenheulgeld’ op een pasje laten zetten, waarmee je kunt betalen in het park.
  • Je kunt Apenheul dit seizoen bezoeken van 22 maart t/m 10 november 2024.

Zijn jullie weleens in Apeldoorn geweest met jonge kinderen, en wat waren jullie ervaringen?

Lees ook deze blogs

Deltapark Neeltje Jans – een verrassend veelzijdig uitje

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *