Mergelgrotten Valkenburg – een bezoek aan Mergelrijk

Mergelrijk is de mergelgrot in Valkenburg: een leuk uitje! Tijdens onze vakantie in Zuid-Limburg wilden we graag een van de grotten bezoeken in de omgeving. Dit kan een echte stoere activiteit zijn, bijvoorbeeld al mountainbikend door de grotten. Maar wij zochten een activiteit in de mergelgrotten Valkenburg die geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo kwamen we uit bij Mergelrijk.

mergelgrotten valkenburg

Mergelgrotten in Valkenburg, wat zijn mergelgrotten eigenlijk?

Mergelrijk is een eeuwenoude grot in Valkenburg. Het is een leuk uitje omdat er van alles te zien en te doen is, en dat alles onder de grond. De grotten bestaan al zo’n 300 jaar en de mergel (kalkgesteente) uit de mergelgrotten Limburg werd vroeger uitgegraven en gebruikt om kastelen en andere gebouwen te maken. In Limburg werd veel van dit gesteente gewonnen.

De mergelgrot in Valkenburg is eigenlijk een museum waar je al lopend verschillende onderdelen tegenkomt. Voor kinderen is er een leuke speurtocht, zodat zij op die manier op zoek gaan naar informatie. In de grotten is natuurlijk informatie te vinden over het ontstaan van de mergelgrotten. Een ander onderdeel gaat over dinosaurussen (die uit dezelfde tijd stammen als het ontstaan van de mergel), maar ook bijvoorbeeld over de rol van de grotten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is ook een stukje ‘echte’ grot: pikkedonker, zonder museumstukken. Dat geeft wel een beeld van hoe dit voor bijvoorbeeld mijnwerkers moet zijn, of wanneer mensen vroeger schuilden. Je bent dan echt even helemaal overgeleverd aan het donker. Lijkt mij erg claustrofobisch, om vroeger in de mergelgrotten Limburg rondgelopen te hebben.

mergelgrotten valkenburg

Doe-activiteiten in de mergelgrotten Valkenburg

In de mergelgrot in Valkenburg kom je de fossielengroeve vanzelf tegen. Kinderen kunnen hier met harkjes en zeven zelf op zoek gaan naar fossielen. Wij vonden er mooie haaientanden. Dit is echt een hele leuke activiteit en dat maakt Mergelrijk ook afwisselend, omdat de kinderen meer kunnen doen dan alleen de grot bekijken.

Even verderop in Mergelrijk kom je bij het grottenatelier en hier kun je echt je creativiteit kwijt! Ik weet niet of het alleen voor kinderen bedoeld is, maar wij hebben als volwassenen ook meegedaan, zo leuk vonden we het! Er liggen blokken mergel en je kunt met verschillend gereedschap er zelf iets moois van maken. Een smiley, een hartje of misschien zelfs een kaarsenhouder als je dat zou willen. Het is leuk om samen iets moois te maken en ook interessant om de mergel zelf zo te bewerken, zo voel je ook meteen waar je het eigenlijk de hele tijd over hebt. Het gesteente is heel zacht, dus je kunt er gemakkelijk mee aan de slag.

Alvast een tip: een mergelgrot-uitje met Kerstmis

Wij bezochten Mergelrijk in de zomer, een handig uitje wanneer de zon iets minder schijnt. In de grotten zit je immers altijd droog. Maar met kerst schijnt de mergelgrot in Valkenburg ook een ware attractie te zijn. De grot is dan helemaal versierd met kerstbomen en lampjes. Er is dan een kerstverhaal gemaakt uit mergel en allerlei kerstdorpjes. Valkenburg is met kerst sowieso een trekpleister vanwege de kerstmarkten, ook ondergronds. Wel een kwestie van op tijd reserveren, want er komen altijd veel bezoekers. Niet alleen voor het bezoeken van de mergelgrotten Limburg, maar ook voor hotels!

limburg grotten tweede wereldoorlog

Meer activiteiten in Zuid-Limburg

Wij vonden Mergelrijk een erg leuk uitje in Valkenburg. Zowel de volwassenen, als de kinderen van 5 en 11 jaar oud. Er is genoeg te zien, te doen en (stiekem) ook te leren.
Maar in Valkenburg is nog veel meer leuks te doen. Je kunt ook naar de Gemeentegrotten Valkenburg, waar je wat meer kunstwerken kunt zien. Of bijvoorbeeld rodelen of de omgeving bewonderen. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker onze blog ‘Wat te doen in Valkenburg?’

mergelgrotten valkenburg

Lees ook over onze andere trips en ideeën voor uitstapjes:

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *