Het Speelbos in Gilze; een heerlijke buitenspeelplek

De zon komt steeds vaker ‘buiten spelen’ en de temperatuur gaat (langzaam) omhoog. De drang om naar buiten te gaan en te genieten van de buitenlucht en de bijbehorende natuur wordt steeds groter. Samen met je kids eropuit; maar waar naartoe? Onze gastblogger Chantal raad je het Speelbos in Gilze aan. In deze blog legt ze uit waarom.

bomen bos wandelen kind met vader

Naar buiten op een buitenspeelplek!

Buiten spelen is gezond, dat weet iedereen. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is; het is altijd goed om lekker naar buiten te gaan en een zo gezegde frisse neus te halen. Vooral in deze tijd waarin we veel binnen zitten, hebben we allemaal behoefte om af en toe even het huis te verlaten om nieuwe energie op te doen. Niet alleen wij, maar zeker ook de kinderen hebben dit nodig. De speeltuin in de buurt/straat heb je misschien al 100 keer gezien, dus pak de auto of de bus; op naar het Speelbos!

welkomstbord met grote voet voetstap speelbos gilze

Wat is het speelbos Gilze?

Op de website van het Speelbos Gilze staat een prachtige, alles zeggende omschrijving van wat het Speelbos precies inhoudt:

Het Speelbos Gilze is een openbaar bos waarin spelen centraal staat. Voor de doelgroep (kinderen tot circa 12 jaar) zijn spelelementen gerealiseerd, waarbij bewegen en sport & spel enerzijds en natuurbeleving en –educatie anderzijds uitgangspunten zijn.

Ben je al enthousiast? Deze omschrijving omvat precies wat het Speelbos is en zet je misschien wel aan het denken. Hoe ziet het er dan uit in zo’n Speelbos? Het Speelbos in Gilze heb ik al twee keer mogen ervaren en zal ik in deze blog ook aan de hand van foto’s aan jullie laten zien. Goed nieuws; niet alleen in Gilze (Noord Brabant) zit er een Speelbos. Een snel kijkje op Google leert dat je Speelbossen kunt vinden in Breda, Uden, Lelystad, Urk, Deventer en zo kan ik nog wel even doorgaan.

overkapping in speelbos speeltuin man en meisje met dochter in bos

Wat valt er te beleven/ontdekken?

Het Speelbos is een openbare en toegankelijke plek voor iedereen. De insteek is vooral het plezier en ontdekken van de natuur en dat zie je terug in de lay-out van het bos. Zoals ik al hierboven aangaf, ben ik in Gilze naar het Speelbos geweest. De weg ernaartoe is al een ontdekkingsreis; het pad dat je volgt naar het midden van het bos bevat opdrachten voor de kinderen en reuze voetstappen. Het pad is overigens wandelwagen proof! Het verhaal gaat dat in het bos een vrouwelijke reus woont. Zij vindt het helemaal niet erg als er overdag kinderen komen spelen in haar bos, maar vraagt wel of zij ervoor kunnen zorgen dat het bos netjes blijft. Zo kan iedereen ervan blijven genieten!

De voetstappen die langs het pad staan, wijzen de weg naar het speelgedeelte. Onderweg beklim je nog even een heuvel maar achter de heuvel is het dan zover; de waterbak, zand, takken, houten bankjes en ga zo maar door! Je moet je er geen echte speeltuin bij voorstellen; er is geen wip, geen schommel en het duikelrek is ook ver te zoeken. Dit zou ook erg misplaatst zijn. De natuur is hier het uitgangspunt, maar dat wil zeker niet zeggen dat het saai is.

De eyecatchers van het Speelbos in Gilze

Nora ging meteen los toen we aankwamen in het speelgedeelte van het Speelbos. En ik maar met mijn telefoon erachteraan! Ik geniet graag van het moment zelf maar maak ook graag foto’s om er later nog eens op terug te kijken en nog een keer van de momenten te genieten.
Één van de eyecatchers was het doolhof, gemaakt van boomstammen. Geschikt voor zowel kinderen als de ouders, want hoe leuk is het om samen het doolhof te gaan ontdekken? Hierin vind je verschillende houten dieren terug, die natuurlijk vol enthousiasme worden herkend en benoemd. We hebben een vlinder gezien, maar ook een kikker en een slak. Maar waar is die uitgang nu? En mag ik nog een keer?

meisje met houten vlinder

Het looppad wordt versierd door een tunnel gemaakt van ijzer. Dit klinkt totaal niet passend bij de natuur, maar dat komt omdat het nu winter is. In de zomerperiode is deze ijzeren boog helemaal begroeid met planten en is het een soort haag; kan je het je voorstellen? Dan zie je het ijzer niet eens meer. Nora liep er maar wat graag met papa doorheen!

Overal liggen boomstammen over paden waar je als kind lekker overheen kunt lopen en klimmen en staan er insectenhotels opgesteld. De natuur en de dieren erin zijn belangrijk en dragen we zo deze boodschap ook uit naar de kinderen. Er is een verhoogd pad van vlonders, een klimtoren en in het bos staat ook het clubhuis van de plaatselijke scouting. Daarnaast kun je ook vooraf nog via de website verschillende speurtochten kopen en zelfs kleurplaten downloaden. Genoeg te doen dus!

bord speelbos gilze

Openbaar; geen horeca en toiletvoorzieningen in het Speelbos

Het is en blijft een bos en daardoor zijn er ook een paar dingen niet aanwezig. Zo is er geen horeca gelegenheid en ook geen toiletvoorzieningen. Dit kan als vervelend ervaren worden, maar ik denk dat het juist wel past bij het Speelbos. Niets commercieels maar gewoon een fijne plek voor kinderen om te spelen. Er staan houten picknicktafels en bankjes waardoor je toch even gezellig kunt gaan zitten met je zelf meegebrachte eten en drinken. Je hebt de vrijheid om net zo lang te blijven als je zelf wilt en er is ruimte genoeg. In deze tijd is het afstand houden belangrijk en voor ieders veiligheid en dat kan ook goed hier. De parkeerplaats bij het bos is daarnaast ook nog eens gratis en goed toegankelijk.

Dagje Speelbos Gilze; wanneer ga jij?

Het fenomeen Speelbos wordt meer algemeen bekend en zorgt ervoor dat steeds meer mensen de weg ernaartoe vinden. Ik werd helemaal enthousiast van het kijken naar andere Speelbossen online. Wat een gave dingen kwamen hier voorbij; hangmatten in het bos van Overijssel en Speelbos Herperduin heeft een onwijs cool speeltoestel met ladders en netten. Kijk maar eens op deze site voor een overzicht van alle Speelbossen in Nederland.
Wanneer ga jij op ontdekking in het Speelbos?

natuurspeeltuin speelbos meisje en vader tussen takken doolhof

En vind je naar een speelbos gaan toch te eng zonder toilet in de buurt, of angst omdat het misschien te druk is. Dan kun je natuurlijk in je eigen tuin ook geweldige houten toestellen neerzetten. Ze zijn er in allerlei maten!

Lees ook deze blogs

Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *